Çapak Alma Teknolojisi

Yüzey işleme ve çapak alma, içinde çeşitli konuları ve gereklilikleri bulunduran iki kavramdır.

.

.

Çapak alma bir yüzey işleme şeklidir. Çapak alma işlemi, kimyasal, termik, elektrik ve mekanik çapak alma gibi çeşitli metotlar ile ayırt edilir. El ile çapak alma, parlak zımparalama, bant zımparalama ve fırçalama klasik mekanik çapak alma yöntemleridir.

Bant zımparalama, metal yüzeyin sonsuz zımparalama bantlarıyla işlenerek olur. Zımpara bandı temas merdanesi tarafından tahrik edilir ve gerdirme makarası ile gerdirilir. Zımpara tanesine (örn. Al2O3 veya SiC) ve zımpara bandı tane büyüklüğüne göre farklı görev konumları ele alınır. Burada paslanmaz çelik bandın onarım taşlaması, sertleştirilmiş çelik bantların oksit tabakalarının çıkarılması, düzgünlüğün iyileştirilmesi ve yüzeylerin yapılandırılması sayılabilir.

Fırçalama işlemi, metal yüzeyin fırça gövdeleri tarafından işlenmesi ile olur. Fırça cinsine bağlı olarak, örn. çelik tel, naylon, PP gibi veya aşındırıcı fırçalara göre farklı görev konumları ele alınır. Burada metal yüzeylerin kaplama öncesi pürüzlendirilmesi, gevşek kavın fırçalanması, oksit tabakalarının çıkarılması veya yüzeylerin yapılandırılması sayılabilir.

Bant polisaj işlemi, metal yüzeyin polisaj macunu uygulanarak dönen polisaj gövdeleri tarafından işlenmesi ile olur. Polisaj gövdeleri genellikle çelik telden, doğal elyaftan (örn. Sisal) veya pamuktan meydana gelir. Uygun bir polisaj macununun ve ilgili polisaj gövdesinin seçilmesi ile farklı görev konumları ele alınır. Burada sertleştirilmiş çelik bantların oksit tabakalarının çıkarılması, pürüzlülüğün iyileştirilmesi ve parlak yüzeylerin elde edilmesi sayılabilir.

Mekanik çapak alma ve polisajda, diğerlerinde olduğu gibi, elde edilen sonuç know-how bilgisine ve etkili ve ekonomik yöntemin doğru seçilmesine bağlıdır. Presle elde edilmiş düz parçaların işlenmesinde, dışa dönük çapağın basit bant zımparalama ile uzaklaştırılması mümkündür. (Bkz. Bant zımparalama teknolojisi).

Keskin kenarların, çapağın giderilmesi ve aynı zamanda yüzeylerin polisajı söz konusu ise, fırçalama veya bant zımparalama yöntemi ile birleştirilerek teklif edilir.

Bizimle bilhassa yöntem ve malzemelerin işlenmesinde kullanılır.

Loeser / Niederberger PFS çapak alma ve planet fırça makinelerinin kullanım yerleri çok yönlüdür.

Bunlar genellikle özel parçaların, piston halkalarının, otomotiv parçalarının, preslenmiş parçaların senkron halkalarının ve çeşitli malzemelerin ve ayrıca çelik, alüminyum, alaşımlar ve diğer malzemelerin çapak alma ve yüzey polisaj işlemlerinde kullanılır.

Ayrıca boru uçlarının çapak alma işlemleri için klasik yöntemler vardır. Bu yöntemlerde iç ve dış pah alma veya kesme takımıyla veya freze, vs. ile yuvarlatma ve dönen borudaki çapraz fırçalama boruların çapraz hareketi ile birleştirilir.