Bant Zımparalama Teknolojisi

Bant zımparalama ve polisaj rasyonel yüzey işleme için birçok imkân sunar.

Zımpara bantları, 1,2 mm ve daha fazla çaplı talaş alır ve ayrıca Ra 0,1 μ­m ve daha hassas yüzey iyileştirme gerçekleştirir.

Kullanım yerleri

Yuvarlak ve profil boruların, hidrolik, pnömatik ve basınç silindirlerinin, aksların, haddelerin ve makaraların, motor bileşenlerinin, preslenmiş ve sinter parçalarının zımparalanması ve polisajı; çapak alma ve kenar yuvarlatma; tufal giderme; teflon kaplama, kaplama öncesi ve sonrası işlemler, vs.

İş parçaları

Paslanmaz, çelik, alaşımlı çelik, bakır, pirinç, alüminyum, zirkonyum, krom yüzeyleri, kaplamalar, seramik, sentetik, vs.

Tek bir işlem ile büyük miktarda çapak alma ve ayna gibi bir yüzey elde etmek mümkün değildir. Bant polisaj işlemi “Adım adım” bir yöntemdir. Tek istasyonlu sistemlerde, istenen yüzey kalitesine bağlı olarak, çeşitli aşındırıcı tane büyüklüğü kullanarak birçok geçiş yapmak gereklidir. Geçiş sayısı malzemenin durumuna bağlıdır.

  • Tane büyüklüğü 40-60 olan bantlarla yüksek bir zımparalama verimine ulaşılır.
  • Tane büyüklüğü 80-240 olan bantlarla orta bir zımparalama verimine ulaşılır.
  • Bu tane büyüklükleri arkalarında kaba bir yüzey yapısı bırakır.
  • Tane büyüklüğü 280-400 olan bantlarla görsel olarak daha güzel yüzeyler elde edilir.
  • 400-600 arası tane büyüklükleriyle daha sonra krom kaplanacak iş parçaları çalışılır.
  • Daha sonra krom kaplanacak iş parçalarının yüzeyleri mutlaka zımparalama bantlarıyla işlenmelidir.
  • Burada iki misli tane büyüklüğünü aşmamaya dikkat edilmelidir.

Örneğin:

  • Krom kaplamadan önce, örneğin son yüzey olarak 0,15 – 0,2 µm Ra gibi iyi bir çıkış yüzeyi olması gereken piston çubukları, aşağıdaki üç tane büyüklüğü ile taşlanır: 240 veya 320,400 veya 600,800 veya mantar bant.
  • Çok istasyonlu sistemler, bir geçişte (bant değiştirmeden ve magazin ile tam otomatik) ekonomik ve hızlı olarak birçok taşlama işlemi yürütürler.
  • Çok istasyonlu sistemler kapasiteyi arttırır ve bir geçişte birçok işlem yapabildiği için kullanım masraflarını oldukça azaltır.

Yöntemin Sınırları

Normal üretim koşullarında Ra 0,15-0,25 μ­m aralığında bir yüzey pürüzlülüğüne ulaşılır. Makine ayarları tam olduğunda ve uygun malzemelerle Ra 0,04 µm değerine kadar bir yüzey pürüzlülüğü mümkündür. Burada teknik bilgi ve malzemenin iyi ön hazırlığı vazgeçilmez unsurlardır.

Ra 0,04 µm’den daha iyi yüzeyler için, Löser özel Süperfiniş makineleri sunmaktadır. Süperfiniş makineleri ile kolayca Ra 0,004 µm’lik yüzey iyileştirmelerine ulaşılabilir! (Bkz. Süperfiniş Teknolojisi)

Kuru taşlama gerçi malzeme kaldırma hacmini arttırmaktadır, ancak taşlama sıcaklığı çok fazla olduğu için, birçok durumda bu avantajlar kullanılamaz. Bu durum bir bükülmeye neden olur ve en uygun presleme basıncını engeller. Bunun dışında ‘kuru taşlama’ taşlama bantlarının ömrünü azaltır.

Su/ emülsiyonla çalışma birçok avantaj getirir ve şunları sağlar:

  • Taşlama bandının kavranmasını kolaylaştırır.
  • İş parçasının sıcaklığını azaltır.
  • Borunun gerilme tehlikesini azaltır.
  • Taşlama bandının ömrünü uzatır.
  • Gürültüyü azaltır ve toz oluşmasını önler.

İlerleme tertibatları

Malzeme ilerletmenin en basit şekli V formlu bir profilden meydana gelir. Çok gelişmiş ilerleme tertibatları makaralı hatlara veya titreşimli ileticilere bağlıdır. Yürütmelerin seçimi iş parçası ölçülerine ve istenen hassasiyete bağlıdır.

Kullanım

Boruların hareket ettirilmesi taşlama kadar önemlidir. Gereksiz hareketler sistemin ekonomikliğini ciddi şekilde etkiler. Magazin sistemi otomatik bir yükleme ve boşaltma sistemi ile birleştirilerek tam otomatik sistem tamamlanmış olur. Magazin sistemleri çeşitli modellerde çeşitli büyüklüklerde düzenlenebilir ve tüm iş parçaları için gerçekleştirilebilir.
Modüler yapı tarzı müşteri taleplerini dikkate alır; düşük maliyetli modelden tam otomatik modele kadar hepsi mümkündür.

70 yıldan fazla olan tecrübemizden yararlanmanızı isteriz.